h1

Zagęstnik Corn Starch

18 Marzec, 2007

Prawdopodobnie wielu z Was eksperymentując z kuchnią chińską często napotyka w przepisie na bardzo ważny składnik o tajemniczej nazwie:
Corn Starch , Cornstarch , Corn Flour , Cornflour , Starch , Corn.
Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło że to różne składniki, ale w rzeczywistości na 99% chodzi o
ten sam produkt który jest niczym innym jak skrobią kukurydzianą wytwarzaną z białych rdzeni kolb kukurydzy.
Skrobia kukurydziana podobnie zresztą jak i kartoflana służy w kuchni do żelowania płynów czyli mówiąc po ludzku uzyskuje się dzięki niej tak charakterystyczne gluty w azjatyckich potrawach🙂

cornstarch

W Chinach istnieje wiele typów skrobi uzyskanych z np: wodnych kasztanów (water chestnut), bulw Taro, Arrowroot (otrzymywana z korzeni manioku, maranty, kłącza paciorecznika oraz bulw batatu ). Jednak zdobycie tych egzotycznych skrobi w Europie i USA jest niezwykle trudne i mało opłacalne dlatego poza Chinami szybko zaczęto wykorzystywać popularną skrobię kukurydzianą jako składniki marynat, pomagających prawidłowo zabezpieczyć produkty, nadać im interesującą fakturę oraz sprawić żeby podczas smażenia na głębokim oleju mięsa nie puszczały sosu.

Nazwa CornStarch pojawia się tak często w przepisach głównie z powodu tego że w USA prawie nie stosuje się skrobi/mąki ziemniaczanej. Ponadto większość przepisów kuchni dalekowschodniej pochodzi przecież od Azjatów którzy rozpoczęli nowe życie w Ameryce i przy okazji nauki języka angielskiego podzielili się swoją wiedzą z resztą świata w postaci licznych książek, artykułów, które to z kolei po przetłumaczeniu na języki europejskie trafiły między innymi do nas z całą tą masą ciekawego amerykańskiego słownictwa, ufffff🙂

Wiele początkujących osób często myli CornStarch z mąką kukurydzianą co skutkuje najczęściej frustracją i rozczarowaniem z przygotowanej „zgodnie z przepisem” potrawy azjatyckiej. Jeszcze inne nie znajdując tego produktu w lokalnych sklepach często sięgają po skrobię/mąkę ziemniaczaną która działa podobnie ale niestety wprowadza do potrawy intensywny „papierowy” aromat.

Gdzie więc szukać w Polsce skrobi kukurydzianej CornStarch ?
1) Sklepy i hurtownie na terenie polski SaneChem cena ok 10 zł za 454 g, marka Knorr (patrz fotka wyżej)
2) Sklep Internetowy SaneChem: www.kuchnieswiata.com.pl cena jak wyżej.
3) inne sklepy Internetowe google.pl

A jak używać CornStarch w praktyce ?
Najczęściej w małej filiżance miesza się 1 lub 2 łyżeczki (do herbaty) CornStarch z 4 łyżeczkami zimnej wody i dodaje do woka w ostatniej fazie przygotowywania potrawy tak aby wysoka temperatura zamieniła płyny w aromatyczny żel.

12 uwag

  1. przy jego pomocy można uzyskać pewną niesamowitą substancję o przedziwnych właściwościach fizycznych.
    trzeba poszukać na youtube, jeden link jest tu:


    • jestem na diecie dukana i tam jest napisane aby używać maizeny. Zupełnie nie mam pojęcia co to jest? Na forach znalazłam ze maizena to inaczej skrobia kukurydziana, ale czy napewno?


  2. jak dobrze to wiedzieć! właśnie trafiłam na przepis na pastę do pokrywania tortów i oczywiście zgłupiałam przy cornstarch😉 może uda się to znaleźć!


  3. dla mnie gotowanie to naprawdę duża sztuka


  4. Skrobia kukurydziana jest w wiekszych spozywczakach i supermarketach pod nazwa „skrobia kukurydziana”. Uzycie skrobi ziemniaczanej jakby ktos nie znalazl kukurydzianej nie ma praktycznie zadnego wplywu na jakosc potrawy. Pozdr!


  5. W niektórych przypadkach ma i to bardzo duże – na próbę zrób zwykły „kisiel” z obu skrobii i wtedy: po pierwsze zobaczysz – z ziemniaczanej skrobi kisiel masz mętny, a jak spróbujesz – też poczujesz różnicę w smaku – ….hmmm, po prostu ten z kukurydzianej jest bez smaku.🙂
    Oczywiście mówimy o skrobi kukurydzianej – białej. Są również takie lekko żółtawe, i te są „do kitu”, bardziej są mąką kurydzianą niż skrobią (oszustwo?).


  6. Buktor, ta żółta „skrobia” kukurydziana to po prostu mąka kukurydziana, co ciekawe w Wólce kosowskiej jak się zapytałem o skrobię kukurydzianą to chińczyk wskazał mi właśnie takie żółte „coś”, co okazało się grubo mieloną mąką kukurydzianą do przyrządzania polenty. No i nie kupiłem tego🙂 Przy okazji sklep Wah Nam zmienił adres… tam wogóle teraz cyrk jest, sklepy latają od hali do hali…


  7. Gdyby skrobia ziemniaczana była lepsza od innych to we wszelkich przepisach azjatyckich czytalibyśmy o „potato starch” a nie „corn starch”

    Dam głowę że Wietnamczycy w Polsce używają skrobi ziemniaczanej. Jest tańsza i tyle😉


  8. Dokładając jeszcze jeden „kamyczek” do tematu „Skrobia kukurydziana”: parę źródeł podaje, że skrobia powstaje z ziaren kukurydzy, a sam osobiście nawet widziałem w TV (jakiś film o produkcji – prawdopodobnie serial o ciekawostkach ze świata (chyba „Galileo” ale nie mam pewności), że skrobia ta powstaje z wysuszenia osadu jaki powstaje w procesie płukania ziaren kukurydzy(!!!!) w przemysłowym procesie produkcji kukurydzy „w puszce”, )…. więc w sumie to nie wiem na 100% z czego jest „skrobia kukurydziana”.
    Mam oryginalny „corn starch” z Knorra i „skrobię” rodzimej produkcji – różnica w kolorze i trochę w smaku (jak pisałem poprzednio) ale mam też mąkę kukurydzianą i ta kompletnie różni się od tych skrobii – stopniem zmielenia i stopniem przeźroczystości „kiślu” z tych trzech substancji.

    „balcer” – nigdzie nie spotkałem sie z informacją, że „skrobię kukurydzianą” produkuje sie z kaczanów (czyli tzw. „głąbów” z kolb kukurydzianych), na prawdę NIGDZIE….

    parę na szybko znalezionych opisów:

    http://www.foodpol-service.com/index_2.php?chapter=id112
    inna strona z opisem produkcji skrobi : http://www.ihar.edu.pl/perspektywy.php


  9. „buktor”
    Po przeczytaniu twoich linków i przekopaniu internetu dochodzę do wniosku że błędnie przetłumaczyłem sentencję „white heart, of the corn kernel”
    Tu chodzi chyba rzeczywiście o zawartość ziaren kukurydzy.
    Poszperam jeszcze trochę w tym temacie celem upewnienia się i poprawię info gdzie się da😉


  10. Right now it looks like WordPress is the top blogging platform available right now. from what I’ve read Is that what you’re using on your blog? bbfeedfcgkfe


  11. a ja myślałam że chodzi o zmielone płatki kukurydziane😉 tak pomyślałam po przeczytaniu jednego przepisu na bomby musujące do kąpieli.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: