h1

PHO BO – Ranking

7 Maj, 2007

PHO BO to rodzaj bardzo znanej Wietnamskiej zupy aromatycznej której głównym składnikiem są kluski ryżowe PHO (rice sticks) i plastry wołowiny BO smażone bądź surowe.
Kiedyś znalazłem w Internecie przepis na wołową wersję chyba najsmaczniejszą na ok. 6 porcji.

Na rosół/wywar potrzeba:
2 kg wołowych ogonów lub dużych kości z mięsem (i najlepiej ze szpikiem)
4 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
2-3 cm świeżego korzenia imbiru, obranego ze skórki drobno pociapanego (albo zmiażdżonego)
2 pałeczki cynamonu (tak po 5 cm każda)
4 owoce anyżku („gwiazdki anyżku”, „star anise”)
4 litry wody

Wrzucić w/w składniki do dużego gara, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować1,5-2 godziny aż mięso odpadnie od kości. Często zdejmować szumowiny. Po gotowaniu rosół przecedzić i oddzielić mięso od kości. Kości i przyprawy wyrzucić. Mięso pokroić w plasterki i zostawić na boku. Rosół dobrze jest gotować dzień wcześniej. Włożyć do lodówki i następnego dnia zebrać i wyrzucić zmarznięty tłuszcz pływający po powierzchni. Rosołu zbytnio nie rozwadniać – ma być esencjonalny.

Przygotować przybranie:
1/4 szklanki zielonej cebulki pokrojonej w cieniutkie talarki
1/4 szklanki pokrojonych liści świeżej kolendry („cilantro”)
1 szklanka świeżych liści słodkiej bazylii (najlepiej tajlandzkiej, ale może być normalna) drobno pociapanych.
1 limonka, pokrojona na 6 części
1-2 ostre papryczki (jalapeno, chile serrano, etc.) bez nasienników
pokrojone w cieniutkie plasterki.

Przygotować mięso:
250 g wołowej polędwicy bez koęci dobrze umyć, odkroić błonki, tłuszcz oraz
ścięgna i pokroić (w poprzek włókien) w cieniutkie jak papier plasterki.
(Dobrze sie kroi jeśli polędwica jest trochę zmarznięta i używa się bardzo ostergo noża.)
2 szklanki kiełków fasoli („bean sprouts”) dobrze opłukać i wysuszyć.

Przygotować kluchy:
1/4 kg „pho” (płaskie kluski ryżowe) namoczyć 30 minut w gorącej wodzie aż będą „al dente” (czas zależy od klusek), opłukać ciepłą wodą i dobrze osuszyć.

Przygotowanie potrawy:
Rosół podgrzać, dodać do rosołu
1/4 szklanki sosu rybnego („fish sauce”)
1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu.
i trzymać na lekkim ogniu.

Zwiększyć płomień aby zupa sie gotowała i powoli dodać kiełki fasoli, mięso z rosołu i pokrojona surowa polędwicę, po czym gotować aż polędwica przestanie być różowa (ok. 2 minut, nie dłużej!) Zbierać szumowiny z rosołu. Zdjąć z ognia po ugotowaniu.

W miskach ułożyć kluski, polać zupą dbając aby każdy dostał mniej-więcej tyle samo mięsa i kiełków fasoli. Posypać pokrojona zielona cebulka, liśćmi kolendry.

Na małym talerzyku (wspólnym) ułożyć kawałki limonki i talarki ostrej papryczki aby każdy sobie mógł doprawić nieco papryczką i popsikać zupkę limonką.
————————————————————————-

A teraz mój ranking knajp serwujących PHO BO w kolejności od najlepszej (moja subiektywna ocena)

1. Bar Asia-Tasty (róg Hali Gwardii, Warszawa) PHO w wersji dużej
pho1.jpgasia_tasty.jpg
Ta wersja PHO BO intrygowała mnie już od dłuższego czasu. Niedawno kucharz uzmysłowił mi czemu sie tak działo. Po prostu nie dodają do niej gwiazd anyżu i lekko tuningują pod Polaków🙂 Dlatego tak mi smakuje i jest na pierwszym miejscu.
2. Bar Yen-Beo (druga Hala EACC, Wólka Kosowska, pod Warszawą, piętro I )
pho2.jpgeacc1.jpgtung_yen.jpg
3. Stadion X-Lecia
Jedzenie czegokolwiek u Wietnamczyków na Stadionie X-Lecia jest zarezerwowane wyłącznie dla twardzieli. Dania są naprawdę smaczne i wyglądają apetycznie, nigdy mi nie zaszkodziły. Jedynym mankamentem dla mnie są warunki w jakich są przygotowywane posiłki. To jest typowy „Street Cooking” więc nikt szczególnie nie dba o czystość zarówno samej kuchni po otoczenie w którym się spożywa, kończąc na rzadko mytych rekach kucharza🙂 ale taki to już urok tego miejsca. Akurat na Stadionie PHO robi się najczęściej według oryginalnej receptury czyli wykorzystując każdą jadalną część produktów włącznie z kośćmi, chrząstkami, i Bóg wie z czym jeszcze. Aromaty i klimat tych budek są wyjątkowo orientalne i ciekawe.

5 uwag

  1. Dzisiaj gotuję ten rosół. Jest to mój zupny debiut. Jutro podam gościom, zobaczymy czy przeżyją.
    Mam balcer 1 pytanie-podajesz w przybraniu bazylię ale nie piszesz kiedy i gdzie ją dodać.


  2. „Maciek” do PHO nie dodaje się bazylii tylko świeżą kolendrę w ostatniej fazie przygotowania tuż przed podaniem.


  3. No zupa jak zupa. Myślę że potrzeba na nią amatorów. Powiem szczerze-mi nie smakowała. Ale jak będę w wólce to spróbuję oryginał, może coś sknociłem.
    Co do bazylii to podajesz ją balcer wśród elementów do przybrania, stąd moje pytanie.


  4. Za każdym razem inna, pożywna, smaczna, tania, stawia na nogi rano, pożywna wieczorem. W Wietnamie ale tak naprawdę w całym rejonie Azji południowo wschodniej wspaniała pho!!!


  5. Najlepsza zupa Pho. dzieki za przepis, ale wietnamczycy nie używaja do tej zupy polędwicy wołowej, gotują ją na kościach wolowych, daja tam mieso wolowe ale tych gorszych gatunkow, oraz kurę. Wtedy jest to najsmaczniejsza zupa.I obowiazkowo musi byc anyz, jak rowniez sok z cytryny, oraz marynowany czosnek w occie.Sambal olek rowniez(tu juz kazdy sobie to przyprawai wg siebie , na swoim talerzu). A najlepsza zupa pho w warszawie jest w wólce kosowskiej w barze Pho Hien, oraz na stadionie u Touan. Jem tam zupe od 10 lat, jadlem w wielu miejscach. Ale najbardziej zblizona jest ta , wlasnie w tych barach. zreszta ten drugi bar, to otworzyl sobie kucharz, ktory wczesniej gotowal u Hien. Wczesniej Hien byl na stadionie. wystarczy sie zapytac jakiegos wietnamczyka , gdzie jest najlepsza Pho, a na 100% powiedzą o tych 2 miejscach. Yen Beo natomiast specjalizuje sie w daniach miesnych z ryzem, kiedys byl na stadionie , a teraz w Eacc, jest to moj kolega , podobnie jak dwoch wyzej wymienionych. I nie pisze tutaj jakos specjalnie aby ich wyroznic, lecz stwierdzic, ze niema lepszych miejsc do zjedzenia tej zupy w Polsce.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: