h1

Pierwszy oddech smoka

12 Wrzesień, 2007

Zgodnie z planem postanowiłem dzisiaj przetestować nowy okap i przy okazji rozwiązać wielką zagadkę pod tytułem „Czy mój szyb wentylacyjny jest tylko mój, czy może ktoś jeszcze z niego korzysta”🙂

Szybki rekonesans w czeluściach lodówki wymusił konkretny przepis: KURCZAK w Balcerowej wariacji😛 czyli, pozbieraj/uratuj to co się jeszcze nie zepsuło z lodówki, wymieszaj z jakąś wietnamską przyprawą i ciesz się obiadem🙂

Przy okazji wypróbowałem nieznany mi jeszcze gatunek indyjskiego ryżu Basmati z prowincji Punjab, który kupiłem w arabskim sklepie Ajsza na ul. Wspólnej w Warszawie. Ryż okazał się całkiem niezły ale tajska Royal Umbrella pokonała go bez trudu w moim rankingu🙂

Przepisu na zaprezentowaną potrawę nie będę publikował, gdyż jest skomponowana na chybił trafił, wbrew regułom stylu Syczuańskiego który preferuję, co oczywiście nie znaczy że jest niesmaczna. Na prezentację przepisów i video kursów musicie jeszcze trochę poczekać😉

Dziś zdecydowałem że nie będzie żadnych płomieni w woku. Brak kurtyn bocznych w okapie mógłby przy odrobinie pecha doprowadzić do pożaru. Tak więc gotowałem „lightowo”🙂

Składniki jakie są każdy widzi, bulion z 1/4 kostki rosołowej Winiary, ciasto do kurczaka to mieszanina 4/5 maki pszennej i 1/5 skrobi kukurydzianej wymieszane z wodą , winem ryżowym i odrobiną wietnamskiej przyprawy 5 smaków.

Kurczak i papryka pokrojone w paski. Olej do frytowania to nasz krajowy Kujawski w ilości 2 butelek, który po użyciu jest filtrowany ze „statków” i trafia do lodówki.

Uważni szybko wyłapią fakt usunięcia folii alu. z kuchenki Mastercooka. Po prostu zakłócała przepływ powietrza pod palnikiem wokowym. Brak tej folii skutkuje wydłużeniem czasu mycia stanowiska pracy😦

 

Grzanie oleju można przyśpieszyć za pomocą pokrywki🙂 Jak już wspomniałem wcześniej ze względów bezpieczeństwa gotuję na razie na pół gwizdka czyli tylko na środkowym pierścieniu grzewczym.

Ufrytowany i odsączony z oleju kurczak czeka na dalszą obróbkę a w międzyczasie do woka trafiają kolejno imbir, czosnek, zmielona sucha chili, cebula, papryka, pędy bambusa, grzybki moon, bulion, pieprz czarny, sól, cukier, skrobia kukurydziana rozrobiona z zimną wodą i czekający kurczak.

A tak wygląda to na talerzu. Dzisiaj glazura na potrawie udała się fenomenalnie. Nie jest to takie łatwe jakby się mogło wydawać i wymaga dużej ilości ćwiczeń. Największa trudność polega na tym żeby pokryć szklistym żelem ciasto kurczaka tak aby nie odpadło ono od niego i jednocześnie zachowało swoją chrupkość. Cały proces trwa dosłownie sekundy i łatwo przy tym coś zepsuć.

A tak wygląda bajzel po wokowaniu, wszędzie olej i resztki. Można cudowanie medytować podczas czyszczenia tego wszystkiego😛 Jak widać nic się nie przypala i nie przykleja do powierzchni prawidłowo wypalonego/sezonowanego woka nawet przy mocy rzędu 11 kW.

Podczas całej akcji nie zadzwonił żaden sąsiad więc wnioskuję że szyb wentylacyjny należy tylko do mnie, huraaaa.
W weekend dotnę z blachy kurtyny boczne do okapu i pomyślę nad jakimś oświetleniem odpornym na ogień i wysoką temperaturę. Podsumowując mogę powiedzieć że problem zadymienia kuchni podczas smażenia w woku został rozwiązany. Wentylator o wydajności 400 m^3/h to absolutne minimum.

„arbil” wspominał w komentarzach do okapu 2.0 o laboratoryjnym dygestorium, początkowo wydawało mi się to nawet zabawne. Teraz jednak postanowiłem wykorzystać u siebie w okapie patent z przednią szklaną szybką która chroniłaby twarz przed niekontrolowanym podmuchem ognia. Sytuacja taka może wystąpić wtedy gdy w woku bulgoce dużo bardzo gorącego oleju i przez przypadek polejemy go zbyt dużą ilością wody.

Popatrzcie co się wtedy może stać !!!

One comment

  1. Przyznam szczerze – robi wrażenie cała akcja „okap”🙂 gratuluje pomyslu i wytrwałości🙂 Szczerze mówiąc sam powoli przekonuję się do opcji palnika dedykowanego… tylko troszkę za dużo z tym zabawy… ale jak kiedyś będę zmieniał mieszkanie na wieeeeeelkie (już tylko 28 lat kredytu do spłacenia😛 ) to na 100% znajdzie się miejsce na duży wyciąg i dodatkowy dedykowany palnik pod woka🙂



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: