h1

Brokuły z czosnkiem

15 kwietnia, 2008

Po dłuższej przerwie (spowodowanej nagłym i silnym uczuleniem na swojego obecnego pracodawcę) wracam do blogowania 🙂

Wolnego czasu mam teraz naprawdę niewiele więc wpisy będą krótsze. Jak tylko znajdę nową pracę obiecuję poprawę 😉

W nawiązaniu do wątku poświęconego przepisowi na szpinak z czosnkiem lub brokuły z czosnkiem toczącemu się na forum kuchniachińska.pl (które na razie sobie nie działa ???) postanowiłem zmontować kolejny video kursik przygotowania takiego przepisu.

Brokuły z czosnkiem na maśle są wyjątkowo prostym i łatwym w przygotowaniu przepisem . Taką potrawę znajdziecie w większości wietnamskich i chińskich restauracji. Można ją przygotować w klasycznym chińskim woku lub na zwykłej patelni.

Ciekawostką w tym prawie azjatyckim przepisie jest masło extra, które z uwagi na dużą zawartość laktozy pewnie szybko doprowadziłoby do rozstroju żołądka rodowitego Azjatę. Można więc mniemać że wszelkie tego typu przepisy z udziałem masła zostały wymyślone specjalnie dla europejczyków 🙂

Składniki jakie są każdy widzi na zdjęciu. Dawkowanie takie jak na filmie wideo 😉

Miłego gotowania 😉

16 Komentarzy

  1. Witam, dobrze, że wróciłeś myślałem, że coś złego się wydarzyło.


  2. Życzę udanego poszukiwania pracy i pozdrawiam.


  3. witam. mam proźbę do wszystkich miłosników woka jesli macie dobry kontakt z sprzedawcami oferujacymi akcesoria do woków to namawiajcie ich by wystawiali sprzęt na allegro, gdyż niestety nie wszędzie można dostać tego typu asortyment.


  4. „DIDI” wszystkie akcesoria można zamawiać (w języku angielskim) w sklepie http://www.wokshop.com
    Tu w Polsce jeszcze musimy poczekać na rodzime „China Town”


  5. więcej wpisów !!


  6. A co jeśli zamiast zwykłej soli i czosnku dać sól czosnkową. Czy to robi jakaś różnice?


  7. „Esspilies” moim zdaniem robi – i to dużą. Smak może i prawie taki jak czosnku świeżego ale brak aromatów!!! No i „prawie” robi dużą róznicę 🙂


  8. zwykla sol, zadnych czosknow… jak komus malo czosnku to moze zamiast posiekac to wycisnac, wtedy powinno sie bardziej czuc czosnek… potrawa ma delikatny smak czosnku i moim zdaniem jest ok 🙂 jestem poczatkujacym wokowcem, wykonalem wedlug przepisu swietna sprawa


  9. czy w polsce mozna gdzie kolwiek kupic woka wysylkowo lub gdzies we wrocku ? 🙂 na allegro niestety ostatnimi czasy czisza…a kawalek mam niestety do wawy
    o ile produkty zdalnie widze mozna kupic to z wokiem jest chyba problem ma ktos jakies namiary ? 🙂


  10. W galerii dominikańskiej jest w megapunkcie chyba „czysty” wok bez powłok z węglówki, ale liczą sobie za niego z 90zł.


  11. dziś kupiłem w dominikańskiej woka 32 zm z płaskim dnem ze stali węglowej za 99 zł – obok w sklepie (bliżej przejścia podziemnego) jest wok, chyba tej samej firmy, z akcesoriami (pokrywka, mieszadło, pałeczki itp) za 169 zł

    w sumie kupiłem sam wok bo pokrywkę jakąś mam a łopatkę wolałem kupić taką aby w zmywarce móc ją myć (tamta była z drewnianą rączką) 🙂

    pozdrawiam
    piotr


  12. Ok.Czy moge zastąpić ten pieprz zwykłym ,bo białego nie znoszę?I czy ta papryka ostra czy słodka?


  13. Acha I co to za czerwony cukier??Skad mam go wziąść???


  14. Też lubię gotować używając woka.


  15. Hello there I am so delighted I found your weblog, I really found
    you by error, while I was browsing on Bing for something else, Anyhow I
    am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have
    time to browse it all at the minute but I have saved it and also included your RSS
    feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do
    keep up the superb work.


  16. Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is a really neatly written article.
    I will be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info.
    Thank you for the post. I will definitely comeback.



Dodaj odpowiedź do Anita Anuluj pisanie odpowiedzi