Brokuły z czosnkiem
15 kwietnia, 2008Po dłuższej przerwie (spowodowanej nagłym i silnym uczuleniem na swojego obecnego pracodawcę) wracam do blogowania 🙂
Wolnego czasu mam teraz naprawdę niewiele więc wpisy będą krótsze. Jak tylko znajdę nową pracę obiecuję poprawę 😉
W nawiązaniu do wątku poświęconego przepisowi na szpinak z czosnkiem lub brokuły z czosnkiem toczącemu się na forum kuchniachińska.pl (które na razie sobie nie działa ???) postanowiłem zmontować kolejny video kursik przygotowania takiego przepisu.
Brokuły z czosnkiem na maśle są wyjątkowo prostym i łatwym w przygotowaniu przepisem . Taką potrawę znajdziecie w większości wietnamskich i chińskich restauracji. Można ją przygotować w klasycznym chińskim woku lub na zwykłej patelni.
Ciekawostką w tym prawie azjatyckim przepisie jest masło extra, które z uwagi na dużą zawartość laktozy pewnie szybko doprowadziłoby do rozstroju żołądka rodowitego Azjatę. Można więc mniemać że wszelkie tego typu przepisy z udziałem masła zostały wymyślone specjalnie dla europejczyków 🙂
Składniki jakie są każdy widzi na zdjęciu. Dawkowanie takie jak na filmie wideo 😉
Miłego gotowania 😉
Witam, dobrze, że wróciłeś myślałem, że coś złego się wydarzyło.
- autor: ukash 25 kwietnia, 2008 at 20:51Życzę udanego poszukiwania pracy i pozdrawiam.
- autor: karrampa 9 Maj, 2008 at 17:12witam. mam proźbę do wszystkich miłosników woka jesli macie dobry kontakt z sprzedawcami oferujacymi akcesoria do woków to namawiajcie ich by wystawiali sprzęt na allegro, gdyż niestety nie wszędzie można dostać tego typu asortyment.
- autor: DIDI 13 Maj, 2008 at 15:54„DIDI” wszystkie akcesoria można zamawiać (w języku angielskim) w sklepie http://www.wokshop.com
- autor: balcer 14 Maj, 2008 at 17:44Tu w Polsce jeszcze musimy poczekać na rodzime „China Town”
więcej wpisów !!
- autor: fr_v5 9 czerwca, 2008 at 10:43A co jeśli zamiast zwykłej soli i czosnku dać sól czosnkową. Czy to robi jakaś różnice?
- autor: Esspilies 3 lipca, 2008 at 17:56„Esspilies” moim zdaniem robi – i to dużą. Smak może i prawie taki jak czosnku świeżego ale brak aromatów!!! No i „prawie” robi dużą róznicę 🙂
- autor: buktor 7 lipca, 2008 at 13:07zwykla sol, zadnych czosknow… jak komus malo czosnku to moze zamiast posiekac to wycisnac, wtedy powinno sie bardziej czuc czosnek… potrawa ma delikatny smak czosnku i moim zdaniem jest ok 🙂 jestem poczatkujacym wokowcem, wykonalem wedlug przepisu swietna sprawa
- autor: darklca 9 listopada, 2008 at 12:31czy w polsce mozna gdzie kolwiek kupic woka wysylkowo lub gdzies we wrocku ? 🙂 na allegro niestety ostatnimi czasy czisza…a kawalek mam niestety do wawy
- autor: darklca 18 listopada, 2008 at 16:13o ile produkty zdalnie widze mozna kupic to z wokiem jest chyba problem ma ktos jakies namiary ? 🙂
W galerii dominikańskiej jest w megapunkcie chyba „czysty” wok bez powłok z węglówki, ale liczą sobie za niego z 90zł.
- autor: johndoe 19 listopada, 2008 at 19:26dziś kupiłem w dominikańskiej woka 32 zm z płaskim dnem ze stali węglowej za 99 zł – obok w sklepie (bliżej przejścia podziemnego) jest wok, chyba tej samej firmy, z akcesoriami (pokrywka, mieszadło, pałeczki itp) za 169 zł
w sumie kupiłem sam wok bo pokrywkę jakąś mam a łopatkę wolałem kupić taką aby w zmywarce móc ją myć (tamta była z drewnianą rączką) 🙂
pozdrawiam
- autor: piotr 15 kwietnia, 2009 at 21:47piotr
Ok.Czy moge zastąpić ten pieprz zwykłym ,bo białego nie znoszę?I czy ta papryka ostra czy słodka?
- autor: Anita 7 Maj, 2010 at 14:54Acha I co to za czerwony cukier??Skad mam go wziąść???
- autor: Anita 7 Maj, 2010 at 14:55Też lubię gotować używając woka.
- autor: Hej 6 listopada, 2010 at 18:23Hello there I am so delighted I found your weblog, I really found
- autor: www.askoutchennai.com 27 lipca, 2014 at 2:29you by error, while I was browsing on Bing for something else, Anyhow I
am here now and would just like to say cheers for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have
time to browse it all at the minute but I have saved it and also included your RSS
feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do
keep up the superb work.
Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is a really neatly written article.
- autor: hairstyle 2014 boy 29 sierpnia, 2014 at 0:43I will be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info.
Thank you for the post. I will definitely comeback.