h1

Mapo Dofu – 麻婆豆腐

21 Wrzesień, 2008

Oto „pierwsze podejście” do tłumaczenia przepisu na Mapo Dofu z video-kursu kuchni syczuańskiej znalezionego na youtube.com

Mapo Dofu to ciekawa potrawa mająca swoje korzenie w chińskiej prowincji Szechwan (Sichuan), składająca się głównie z sera sojowego Dofu/Tofu, chudego mięsa wołowego lub wieprzowego i charakterystycznych dla regionu Sichuanu przypraw takich jak super ostra papryczka chili, pieprz syczuański, imbir, czosnek, itd.

To przedsięwzięcie zapowiada się na prawdziwy koszmar he he 😛
Jeśli zaglądają na mojego bloga jacyś Chińczycy to mam prośbę o ewentualną korektę.

Recipe translation,
youtube uploader: reneebaby
youtube link: http://youtube.com/watch?v=ngT7740By9A

1. 豆腐 400 克 – Bean curd – ser dofu/tofu 400 gram
———————————————————–
2. 菜油 75 克 – Rapeseed oil/Canola – olej rzepakowy 75 gram
3. 青蒜 50 克 – Green tender garlic – zielona łodyga czosnku 50 gram
4. 瘦牛肉 50 克 – Lean beef – chuda wołowina 50 gram
———————————————————–
5. 花椒面 1 克 – Szechuan pepper powder -pieprz syczuański w proszku 1 gram
6. 辣椒面 5 克 – Hot red pepper flakes – ostra zmielona papryczka chili 5 gram
7. 豆瓣 40 克 – Soy bean pasta, Pixian ? – prawdopodobnie pasta Pixian (do kupienia w Wah-Nam lub Asia Tasty.
———————————————————-
8. ?? 豆鼓 40 克 – Fermented black bean – fermentowana czarna fasola 40 gram nieznanej marki.
9. 酱油 2 克 – Soy sauce – sos sojowy 2 gramy
10. 精盐 2 克 – Table salt – sól kuchenna 2 gramy
———————————————————–
11. 水淀粉 20 克 – Corn Starch Solution – skrobia kukurydziana rozrobiona z wodą
12. 味精 2 克 – MSG – glutaminian sodu 2 gramy
13. 鲜汤 120 克 – Meat/vegetable broth – Aromatyczny bulion mięsno-warzywny

8 uwag

  1. Czesc,

    Mam prosbe.
    Moglbys podac jakie bary warto odwiedzic w Wolce?
    Bede jechal do Wawy za jakis czas.


  2. No i zajrzał jakiś chińczyk, ale chyba nie o taką koretkę chodziło Balcerowi😉.


    • Czyżby autor tej strony zrezygnował z jej dalszego prowadzenia? A szkoda, bo jest ciekawa i zawiera dużo przydatnych informacji dla miłośników kuchni azjatyckiej. Mam nadzieję, że autor nie zawiedzie swoich czytelników i wróci do jej dalszego redagowania. Gorąco do tego zachęcam!
      Ja w każdym bądź razie zajrze to od czasu do czasu by to sprawdzić.
      Zachęcam także innych czytelników do przekonania autora by kontynuował swoje dzieło.
      Narka


      • Autor strony żyje, (ledwo,ledwo, puls jeszcze wyczuwalny)😉
        Tak właśnie kończą się pasje i hobby gdy staje się do wyścigu szczurów w warszawie.
        Obecnie moja ścieżka kariery jest już rozplanowana przez pracodawcę i kończy się na Warszawskich Powązkach🙂

        Paradoksem jest jeszcze to że na co dzień pracuję z chińczykami a niektórzy mają podobne pasje kucharskie choć zajmują się zawodowo telekomunikacją. I tak dzień za dniem upływa na zgłębianiu tajników bitów pędzących z jednego miejsca sieci w drugie.

        W 2009 byłem przez jakiś czas w Shenzhen w chinach i miałem okazję obejrzeć wiele interesujących rzeczy z bliska. Samo Shenzhen znane jest jako chińska dolina krzemowa z najgorszą kuchnią chińską w tym rejonie.

        Jeśli któregoś dnia uda mi się nie zasnąć z nosem w talerzu to spróbuję opisać wyprawę do Chin i załączę jakieś fajne fotki.

        Pozdrawiam,
        Balcer


    • Już pozamiatałem po szkodniku😉


  3. Balcer

    Ty nie powinieneś tyle pracować bo kasy mógłbyś mieć jak lodu prowadząc tego bloga. Zastanów się zanim padniesz jak szczur. Rzuć tą pracę w końcu i pisz nam tutaj o jedzeniu a my damy Ci w zamian mln. odwiedzin czym zarobisz na dzienną porcje pho i nie tylko.


    • o tak, tak, gdzie jestes ?:D


  4. Hi Pooran,nI found enough time to dig into zealousnI found it interestingnI look forward for your full versionnAll the best<br Click http://tu2s.in/pookme100830



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: