h1

Palnik WOK Sonarema 8045

6 listopada, 2006

Przygodę z płonącym chińskim wokiem należy rozpocząć od zdobycia/zakupu specjalnego palnika dużej mocy, dzięki któremu sztuka gotowania osiągnie zupełnie inny wymiar godny prawdziwego, kulinarnego kaskadera 🙂

wok_set1.jpg

Na wstępie jednak podzielę się z wami swoimi przemyśleniami na temat zwykłych klasycznych kuchenek jakie najczęściej posiadamy w naszych kuchniach a także tym dlaczego chiński półokrągły wok się na nich nie sprawdza.

1) Palnik w klasycznej kuchence jest zbudowany w taki sposób aby maksymalnie szybko podgrzewać płyny, wykorzystując przy tym zjawisko konwekcji (czyli unoszenia się cieplejszych obszarów cieczy a opadania zimniejszych). Dlatego też gaz pali się pod garnkiem z daleka od jego centrum ogrzewając zewnętrzne partie denka, wprawiając tym samym ciecz w ruch wirowy/wznoszący od zewnętrznych obszarów do środka. Ma to bezsprzecznie wielki sens wtedy gdy gotuje się wodę lub zupę. Natomiast gdy smaży się coś na patelni efekt konwekcji nie występuje i zamiast dostarczać energię równomiernie na całą jej powierzchnię, przegrzewane są zewnętrzne obszary pozostawiając chłodniejszy środek. Skutkuje to oczywiście nierównomierną obróbką termiczną produktów spożywczych.
Jeśli chodzi o woka to problem jest jeszcze większy bo zamiast podgrzewać jego środek gdzie jest olej i produkty, podgrzewają się jedynie jego brzegi co skutkuje przypalaniem/przyklejaniem się produktów do jego powierzchni.

KONKLUZJA

Jeśli nie posiadacie specjalnego palnika do chińskich woków z blachy węglowej o dużej mocy grzewczej, pozostańcie raczej przy <płaskiej stalowej patelni> która lepiej sprawdza się na zwykłych kuchenkach.

2) Metalowa krata nad palnikami jest płaska co uniemożliwia pewne i stabilne postawienie klasycznego chińskiego woka o półkolistym dnie. Można co prawda poratować się tzw. pierścieniem paleniskowym (wok ring) ale obecnie jest on nie osiągalny na polskim rynku a wykonanie go samemu nie jest takie proste z uwagi na zasady BHP oraz sam proces odpowiedniego mieszania i spalania się gazu. Ponadto podstawową czynnością jaką się wykonuje pracując z wokiem jest podrzucanie produktów odpowiednio skoordynowanym ruchem ręki co staje się niemożliwe z uwagi na brak pewnego oparcia woka.

3) Moc jednego palnika rzadko przekracza 1000W, co zmusza do smażenia bardzo małych ilości mięsa na raz. Przy większych ilościach mięso puszcza sos i zamiast smażenia mamy gotowanie a w efekcie mięso jest suche i twarde jak zelówka 🙂

To tyle jeśli chodzi o największe wady klasycznych kuchenek. Problemy te są już chyba dostrzegane przez producentów sprzętu AGD bo coraz częściej widuję kuchnie z dedykowanym pod wok mini palnikiem o mocy dochodzącej nawet do 4 kW.

double ring stove

Moim zdaniem takie wynalazki są jedynie zabawkami które rozwiązują tylko część problemów opisanych wyżej.

Przełamanie krytycznego punktu transferu energii cieplnej od palnika przez blachę woka do smażonych produktów następuje gdzieś w okolicach ponad 35 tys BTU (ponad 10 kW). Dlatego też profesjonalne palniki oferują najczęściej moc nie mniejszą jak 60 tys BTU.
Największe palniki wok jakie się produkuje oferują moc dochodzącą do 350 tys BTU i są wykorzystywane przez duże renomowane restauracje.

Jednostka BTU = British Thermal Unit

Dla zastosowań półprofesjonalnych rozwiązaniem tych wszystkich bolączek będzie zakup dedykowanego palnika do woków. W Polsce dzięki obecności prawie 30 tys. Wietnamczyków, można łatwo i w miarę tanio (ok 400 do 500zł) nabyć model 8045 takiego palnika francuskiej firmy Sonarema-Fondex (http://www.sonarema-fondex.com/anglais/indexanglais.html) .
Można go kupić w Warszawie na Stadionie X-lecia bezpośrednio w wietnamskich warzywniakach albo w hurtowni azjatyckiej (http://www.asiafoods.pl/) lub też w mega centrach handlowych (GD, ASG, EACC) w Wólce Kosowskiej pod Warszawą.

Moc grzewcza tego palnika sięga 9200W lub inaczej 31 tys. BTU i po niewielkich modyfikacjach może jeszcze wzrosnąć.

sonarema 8045

Do palnika należy dokupić kilka metrów węża gazowego Propan-Butan, zwykły reduktor gazowy oraz 2 stalowe skręcane opaski zaciskowe.

Jest to palnik nisko ciśnieniowy co oznacza że gaz wylatuje z dysz pod małym ciśnieniem (za sprawą reduktora) w określonych porcjach na jednostkę czasu (ok. 0,7kG / godzinę) co limituje maksymalną moc grzewczą całej konstrukcji.
Za pomocą 3 zaworów można regulować cały środkowy pierścień grzewczy oraz niezależnie 2 połówki zewnętrznego pierścienia grzewczego.

40 Komentarzy

  1. Wiatm !!!
    Popatrzcie co się pojawiło ostatnio w : http://tonkin.pl/catalog/product_info.php?products_id=1237 tak mi coś znajomo wygląda (475,80 PLN+przesyłka)


  2. Pewnie w „Tonkin.pl” czytają mojego bloga 🙂
    Swój palnik Sonaremy kupiłem na stadionie X-Lecia za niecałe 400 zł, teraz poszły w górę.
    Ciekawe za ile sprzedają te palniki sklepom w hurtowni asiafoods.pl ?


    • A gdzie mogę kupić takie palniki do wok’a?


  3. dobrze niech sklepy czuwają i przyglądają się , pokażemy że jest więcej miejsc w Polsce i trzeba zachęcić klientelę obniżając cenę 🙂


  4. Balcer, zaryzykuję stwierdzenie, że pewnie przygotowywałeś tą samą (jakąkolwiek) potrawę na zmodyfikowanej zwykłej kuchence gazowej i na palniku sonaremy. Czy zastosowanie sonaremy powoduje jakąś zmianę smaku potrawy, czy tylko wpływa na widowiskowy efekt ogniowy?


  5. „arbil” im większa moc kuchenki/palnika tym smaczniejsze potrawy z niej wychodzą. Dzieje się tak dlatego że krócej smażysz i dzięki temu więcej aromatu zostaje w produktach. Gdyby dało się porównywalnie smażyć na zwykłej kuchence, restauracje i bary nie inwestowałyby w dużej mocy profesjonalne palniki. A dodatkowo dzięki efektowi ogniowemu pojawiają się w potrawie nowe unikalne smaki. To tak jak z pieczeniem kiełbasy nad ogniskiem i nad elektrycznym grillem, każdy woli kiełbachę z ogniska 🙂


  6. „balcer” jaka jest w Twoim palniku średnica wewnętrzna najmniejszego pierścienia (tam gdzie środek woka nie jest grzany), właśnie dostałem dziś taboret gazowy , ale prawdopodobnie pojutrze będę miał butlę, więc test zaczeka


  7. „arbil” średnica pierwszego (najmniejszego) pierścienia ogniowego to 5 cm drugi ma już 7,5 cm. Ale zauważ na fotkach że dysze są wywiercone pod pewnym kątem w kierunku środka co zapewnia równomierne pokrycie płomieniem całej powierzchni woka.
    http://flickr.com/photo_zoom.gne?id=1712676243&size=m
    http://flickr.com/photo_zoom.gne?id=1713513832&size=m

    Nie wiem jak to jest w twoim taborecie gazowym, opisz wszystko jak będzie już po testach 🙂


  8. Witam! planuje remont mieszkania i między innymi kuchni. w związku z czym przeglądałem sobie stronkę ceneo.pl w poszukiwaniu płyt gazowych. Znalazłem na nich kilka z palnikami rzekomo przystosowanymi do woka o mocy powyżej 3000 W gdzie standardowy palnik wynosi około 1000. Zastanawiam się czy to wystarczy do gotowania w woku i jakiej mocy są palniki jakie prezentujesz w swoim blogu?

    pozdro barnabowicz !!


  9. a i może podam linki 😉

    http://www.agdexpert.pl/plyty-gazowe-s-wlasnym-sterowanim/siemens-er-77360eu?v=2973288
    http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/whirlpool-akt-797-ix.bhtml?from=ceneo
    http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/candy-pgf-750-1-sqx.bhtml?from=ceneo

    to tylko kilka z tych jakie znalazłem! ceny jak widać różne… myślę, ze taka płyta około tysiaka to dobry zakup skoro palnik wolno stojący kosztuje w granicach 400 zł !!


  10. mam od kilku m-cy taką płytę gazową z palnikiem na wok (http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=260868). dopiero od kilku dni mam woka i testuję, ale wydaje mi się to lepszy pomysł niż zabawy z palnikami, wężami itd.
    zajmuje jednak trochę więcej miejsca, bo jest szarsza niż standardowe płyty gazowe. poza tym, gdy gotujesz w woku, robi się raczej ciasno – mam wielki wok (nie pamiętam średnicy, ale duży) i ledwo się mieści garnek z ryżem obok.
    ale generalnie bardzo sobie chwalę, fajnie też wygląda.


  11. Nie wierzę, że jaka kolwiek płyta gazowa da radęwokowi, ja mam co prawda zwykłąkuchenkę gazową ale mam źle wyregulowany jeden palnik i daje taki ogień, że proszę siadać 😉 i co z tego jak udaje mi się rogrzać woka do „białości” i wrzucę 20 dkg zamarynowanej i odsączonej wołowinki to jest ok ale jak wrzycę już 30 dkg to wok wychładza się na tyle że mięso puszcza sok i zaczyna się dusić 😦


  12. No to morze coś nie tak z wokiem ?? palniki do woka w kuchenkach tego typu mają około 3500 watów! Normalny palnik ma około 1500. więc to spora różnica… tak czy siak robie remont kuchni i wole mieć taką kuchenkę niż jakieś palniki węże i butle plątające sie w koło.


  13. Witam

    Posiadam Sonareme i nie ma zadnego prownania z kuchenka!
    Wyobraz sobie ze gdyby nie okazja na allegro to szukalbym czegos mocniejszego.
    Jedzenie nabiera innego smaku jak jest duza moc piecyka.
    Na takiej plycie nie ma opcji dobrze podpalic woka.
    Zreszta wokowanie w domu ciezkie jest ze wzgledu na wentylacje, po zakupie Sonaremy w mieszkaniu skorzystalem tylko 2 razy i zostalem sia perswazji wywalony z zabawkami na wolne powietrze


  14. Ok Mariusz… Zdaje sobie sprawę jak to jest na kuchence i że na palniku jest o niebo lepiej. Ale ja chciałem się dowiedzieć czy palnik o mocy 3700 W jest wystarczający do porządnego gotowania w WOKU. Można kupić bez problemu kupić kuchenkę z takim palnikiem i wtedy to ma ręce i nogi. Bez dodatkowych palników i tego typu bajerów…

    POZDRO


  15. Barnabowicz, IMHO wystarczy do w miarę normalnego używania woka. Prawdziwego stir and fry raczej nie zrobisz ale bardziej z powodu braku stosownej wentylacji niż braków mocy piecyka. Tylko jeżeli już będziesz kupował taki palnik (kuchenkę z palnikiem do woka) to zwróć szczególną uwagę na ilość kręgów dysz, z regóły są tylko dwa wybieraj te kuchenki, które w tym palniku mają trzy lub cztery kręgi dysz….. ale mimo wszystko to będzie namiastka prawdziwego wokowania. BTW mam sonaremę i, tak z ręką na sercu, maksymalnej mocy używam sporadycznie (w parę sekund małe pojedyńcze kawałki potrafią się zwęglić), przy większej ilości porcji smażonych na raz lub przy smażeniu na głębokim tłuszczu – i tu zestaw WOK+sonarema pozostawia daaaleko w tyle wszystkie frytownice 🙂


  16. Ciekawe 🙂 wychodzi na to, że tak naprawdę lepiej używać woka na wolnym powietrzu 😀 czyli takie BBQ tylko, że orientalne 😛 wtedy to można dymić i pryskać olejem na lewo i prawo bez przeszkód 😀 co ty na to Buktor ?? to ciekawy pomysł 😛 Z resztą z tym jest jak z każdym innym hobby …. w miarę wzrostu zainteresowania zaciera sie granica miedzy hobby a profesjonalizmem 😛


  17. 🙂 i tak i nie….. Zdecydowanie łatwiej na wolnym powietrzu – nie trzeba tak uważać. Co do dymienia – to zwykły wyciąg sobie poradzi, problemem w domu są raczej buchające płomienie ze spalanego oleju – te rzeba wyłapać do wyciągu :). No i przy nauce podrzucania wokiem można narobić bałąganu na całą kuchnię 😀


  18. Słuchajcie wpadła mi taka myśl do głowy, wczoraj byłem w sklepie hydraulicznym i zobaczyłem taką małą kuchenkę na… węgiel-groszek, nie wiedziałem, że coś takiego się jeszcze robi 🙂 to był w sumie taki nieduży stolik, na tabliczce znamionowej napis 7,5 KW z takiego maleństwa… na górze plata okragły otwór idealnie pod wok… co o tym myślicie ? Jakaś większa kuchnia węglowa mogłaby mieć znacznie większą moc i jakie klimaty fajne… 🙂


  19. Czesc glodomory 🙂
    Zainspirowany Twoim artykulem poszperalem po sieci
    i znalazlem rozne palniki do woka na ebay.de
    Przed chwila kupilem taki:
    http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=190243035618
    Moc 7.5KW, wbudowany zapalnik, waz i reduktor w komplecie. Koszt wraz z przesylka 195zl.
    Mam nadzieje, ze sie sprawdzi 🙂


  20. Qba to jest palnik gastronomiczny,na allegro takie chodza po 130-140 zl firmy wloskiej.palnik do woka
    ma moc powyzej 10kw,ja taki uzywam w wedzarni do
    podgrzewania zrabkow i wygrzania wedzarni.napisz jak ci sie sprawuje wokowanie


  21. Ha! Faktycznie jest cos takiego na allegro, trudno 🙂
    Co do woka to sie zobaczy – sadze, ze moc 7.5KW bedzie
    wystaraczajaca do moich potrzeb.
    W porownaniu ze zwykla kuchenka to moc kosmiczna 😉
    Napisze jak sie wokuje…


  22. Na allegro pojawiły się kopie sonaremy po 260 PLN sztuka. Moc-9,2 kW. Firma produkująca ten palnik to Foker. Należy ich szukać u sprzedawcy o nazwie masterlee. Czy ktoś z was ma z tym produktem doświadczenia? Cena kusi. Wygląd solidny. Mam z tej firmy już taboret zwykły 7,6 kW-spisuje się dobrze ale te prawie 2000 dodatkowe waty jest kuszące….


  23. ten foker to nie moze byc jakies dziadostwo jak ma certyfikat!a placac polowe ceny niz sonarema to duza roznica 260zl a 550zl!nawet plomienie ma palace sie pod skosem czyli jest ok,no i gwarancja 2 lata,nie wiem czy u chinczyka tyle sie dostanie gwarancji.
    mam pytanie jak jakosciowo masz wykonany ten swoj zwykly taboret z tej firmy foker?no i tak jak pisza
    produkt chyba robia we francji


  24. Właśnie – ten sam Foker – włoski zresztą kusi mnie strasznie! Firma wydaje się byc solidna – produkuje doś dużo róznych palinków http://www.foker.com/Eng/Home.swf
    Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia (pozytywne lub negatywne) z tym cudem za 260zł?


  25. Mając na myśli tą samą firmę zabrnąłem za daleko. Miałem na myśli tego samego sprzedawcę. Kupiłem u niego najprostszy taboret za około 120 PLN. Sprawuje się bardzo dobrze oprócz braku grzania w centralnym polu/brak płomienia w tym miejscu/-ktoś już na tym forum opisywał podobne ustrojstwo. Ale chyba jednak skuszę się na ten produkt Fokera. Chyba że znacie coś jeszcze mocniejszego w rozsądnych pieniądzach….


  26. Witam,
    Chciałbym zainstalować Sonareme na stałe w blacie kuchennym. W związku z tym parę pytań. Jak bardzo nagrzewa się zewnętrzny pierścień obudowy? Czy można zatem palnik osadzić tak głęboko w blacie kuchennym, że ponad jego powierzchnę będą wystawały tylko elementy na których opieramy wok? Jak maksymalnie daleko sięga płomień (tzn. czy przy osadzeniu w blacie nie zostanie uszkodzony sam blat). Dzieki z góry!


  27. Rafał zewnętrzny element nie rogrzewa się tak bardzo…płomień pali sie do góry i lekko na bok. Ale… podczas smażenia na woku z płomieniem na maxa temperatura między kuchenka a wokiem robi się coraz większa (chwilowo nawet jest bardzo gorąco). Nie wiem czy to może uszkodzić blat – kamiennemu nic nie zrobi ale laminat może sie pofałdowac od ciepła… No i jest jeszcze kwestia swobodnego dopływu powietrza do palników.


  28. Znalazłem pare fajnych profesjonalnych kuchenek wokowych – ogólnie należy szukać na amerykanskich stronach pod nazwą „Wok range”. Niektóre mają po 120 000 BTU, ceny zaczynają się od $800

    np.: http://search.instawares.com/wok-burner.0.3.0.htm
    http://www.foodservicewarehouse.com/imperial/ihr-24-jw/p352056.aspx

    Pomarzyć można….


  29. Witam…
    Nabyłem ostatnio Fokera T.G.(300zł).
    Środkowy pierścień nie pali się pod kątem tylko prostopadle do góry, przez co centralny punkt patelni jest lekko niedogrzany (sprawdzałem gotując na patelni niewielką ilość wody). Ponadto „pazury” na których stoi patelnia zabierają sporą część ciepła, co również było widoczne na moim teście.
    Nie wiem jak będzie to wyglądać na woku z okrągłym dnem (dopiero zamierzam go kupić…)
    Jak na razie używam patelni z hipermarketu (8 zł na jakiejś promocji) z płaskim dnem, nad którą popracowałem papierem ściernym, zdzierając teflonowatą powłokę, a później oczywiście warstwa weglowa. Gęste tumany dymu: bezcenne 🙂
    Pierwsze podejście z peklowaną karkówką…. REWELACJA!!! Mięso błyskawicznie się usmażyło, było cudownie kruche, miękkie i soczyste… Zapomniałem dodać, że wrzuciłem na raz ok 0,5kg. No i trochę płomieni przy tym 🙂
    na koniec mam pytanie: czy stosował ktoś czysty propan? a jeśli już to z jakim skutkiem?
    pozdrawiam


  30. @sou-zęby z Fokera wytnij piłką do metalu. Tak jak masz obecnie nie ustoi Ci wok.
    500 gram mięsa na ten palnik to stanowczo za dużo. Spróbuj smażyć 2 x połowę z tej porcji. Różnica będzie kolosalna.


  31. Witam, potrzebuje profesjonalny palnik do woka najlepij w ciągu z blatem roboczym i zlewem. Z góry dziękuję za odpowiedź.


  32. A dlaczego polecasz zwykłą patelnię a nie woka z płaskim dnem?


  33. po pierwsze – balcer na bloga nie zaglada juz od dluzszego czasu.
    po drugie – na zwyklej domowej plycie patelnie rozgrzejesz mocniej niz woka z plaskim dnem.


  34. Witam, jeśli w Warszawie organizowane są kursy gotowania kuchni wschodniej, uprzejmie proszę o podanie kontaktu.


  35. I personally desire to bookmark this particular article, “Palnik WOK Sonarema 8045 Wokowe opowieści”
    on my page. Do you mind in the event Ido it? Thx ,Delores


  36. Joining an affiliate program is easy and cost-free. In order to market to a particular niche you need to have a variety of products to offer them.
    There are also some grumblings about what some people are calling the sales tactic of making
    them.


  37. In the event that objects aren’t used you will move it in return to when every 2 or 3 months, however always are really doing it frequently sufficient that the scale build isn’t however
    visable whenever your clean up the product. for hundreds of years beyond and additionally
    since recently as the early 20th century, it was common application
    to include ground coffee to drinking water as part of the saucepan, bring
    it to the boil creating the coffee in order to permeate water, .


  38. Hi there! I just would like to give you a huge thumbs up for the great information you’ve got right here on this post. I’ll be returning
    to your site for more soon.


  39. Moc palnika się nie zmieniła po modyfikacjach. Ograniczyłeś straty, zwiększyłeś sprawność, skierowałeś więcej energii do wola. Ale moc nie wzrosła tylko efektywność. To nawet lepiej, bo nie wzrosło też zużycie gazu. Brawo.



Dodaj odpowiedź do sou Anuluj pisanie odpowiedzi